RET-Methode

Iedereen krijgt wekelijk of zelfs dagelijks te maken met situaties die potentieel stressvol kunnen zijn. De een kan hier beter mee omgaan als de ander, ook als zij in exact dezelfde situatie worden geplaatst.

Dit kan verklaard worden door de gedachtegang dat niet de situatie zelf, maar de persoonlijke beleving van deze situatie bepalend is voor het ervaren van stress. Deze theorie komt goed naar voren in een situatie waarbij je ’s nachts wakker wordt van harde knal in huis. Je zou in dit geval de situatie op twee verschillende manieren kunnen interpreteren: ‘Help, misschien wordt er ingebroken’ of ‘dat zal de kat/hond wel weer zijn die aan het spelen is’.

Je kan je waarschijnlijk voorstellen dat de eerste manier van interpreteren voor meer stress en een andere reactie zorgt dan de tweede manier. Hoewel dit een simpel voorbeeld is, kan het leren anders interpreteren van een situatie in veel dagelijkse situaties worden toegepast en ervoor zorgen dat je minder stress ervaart. Aan de hand van ‘Rationele EffectiviteitsTraining’ (RET-methode) is het mogelijk om je hiermee op weg te helpen. Je leert de relatie tussen je emoties en gedrag te begrijpen en op een andere manier naar situaties te kijken.